Людям з порушення зору Звичайна версія

ВЕЛИКА ПАЛАТА ВЕРХОВНОГО СУДУ РОЗГЛЯНЕ ПРАВОМІРНІСТЬ ОСКАРЖЕННЯ РЕЄСТРАЦІЇ ПРАВ ВЛАСНОСТІ НА МАЙНО БГ БАНКУ

29.01.2019

30 січня 2019 року Великою Палатою Верховного Суду буде розглянуто справу  №826/26802/15 за касаційною скаргою ПАТ «БГ БАНК» (далі- Банк) на Постанову Окружного адміністративного суду м. Києва та ухвалу Київського апеляційного адміністративного  суду про скасування державної реєстрації за Банком права власності на нерухоме майно. Цей розгляд має велике значення не тільки для Банку, а для посилення захисту прав кредиторів загалом, оскільки нарешті буде надана відповідь на питання щодо правомірності повторного відкриття адміністративними судами провадження у справах між тими самими сторонами з одного й того ж предмету спору та оскарження реєстрації прав власності на нерухоме майно при зверненні стягнення на предмет іпотеки у порядку адміністративного судочинства.

Мова йде про спір Банку з боржником – ПП «СЕЛТІК» за передану за кредитом у 6 млн дол. США заставу – нежилі приміщення хімічного цеху, загальною площею 13491,3 кв. м., розташовані у Києві, на вул. Червоноткацька, 46, про який уже повідомлялося Фондом гарантування. У зв’язку з невиконанням боржником своїх зобов’язань Банком у 2013 році було звернуто стягнення на предмет іпотеки в позасудовий спосіб шляхом набуття права власності. ПП «СЕЛТІК», не погоджуючись з діями Банку, подало адміністративний позов до реєстраційної служби про визнання протиправним та скасування рішення про державну реєстрацію права власності за Банком. Рішеннями адміністративних судів у справі № 826/4261/14 у задоволенні позову ПП «СЕЛТІК» було відмовлено. Однак, не зважаючи на вже існуючі судові рішення, що набули законної сили, ПП «СЕЛТІК» було подано аналогічний судовий позов у 2015 році. Рішеннями адміністративних судів першої та другої інстанції у справі № 826/26802/15 цей позов було задоволено частково, скасовано рішення про державну реєстрацію права власності на нерухоме майно за Банком. У травні 2017 року Банком подано касаційну скаргу на вказані судові рішення. Враховуючи, що однією з підстав оскарження судових рішень першої та апеляційної інстанції в касаційній скарзі зазначено порушення правил предметної юрисдикції, відповідно до вимог ч. 6 ст. 346 КАС України справу було передано на розгляд Великої Палати Верховного Суду.

До відома: вкладникам ПАТ «БГ БАНК» Фондом було виплачено 268,3 млн грн гарантованого відшкодування. При цьому сума загальних акцептованих вимог кредиторів цього банку становить 1 565,60 млн грн, із яких на четвертому році ліквідації вдалося повернути 274,98  млн грн.