Людям з порушення зору Звичайна версія

Недобросовісний позичальник ПАТ «БГ БАНК» намагається оскаржити результати аукціону, вивести заставне майно та позбавити кредиторів банку коштів на задоволення вимог

20.06.2018

ПРЕС-РЕЛІЗ

Недобросовісний позичальник ПАТ «БГ БАНК» - ПП «СЕЛТІК», заборгувавши 6 млн дол. США за кредитом, намагається оскаржити результати електронних торгів та навіть на цьому етапі – уникнути виконання зобов’язань за кредитом.

Останній рік (починаючи з квітня 2017 року) тривала напружена боротьба між Фондом гарантування та боржником – ПП «СЕЛТІК», за передану за кредитом у 6 млн дол. США заставу – нежилі приміщення хімічного цеху, загальною площею 13 491,3 кв. м., розташовані у Києві, на вул. Червоноткацька, 46. Банк кілька разів звертався до позичальника із вимогою щодо повернення кредитних коштів. Одночасно – попереджав про можливість звернення стягнення на предмет іпотеки в разі невиконання вимоги.

ПП «СЕЛТІК» кошти не повернуло. Понад те – з метою подальшого ухилення від виконання своїх зобов’язань за кредитним договором ПП «СЕЛТІК» було подано позов до адміністративного суду про скасування вимоги банку, яка була направлена в травні 2017 року (№ 826/7796/17).

Увесь цей час, зважаючи на можливість прийняття неправомірних судових рішень, існував ризик переходу права власності на зазначене заставне майно до недобросовісних набувачів.  

Окрім того, під час судового розгляду справи у грудні 2017 року ПП «СЕЛТІК» вчинялися дії щодо припинення в держаних реєстрах записів про іпотеку банку. Подібні дії можуть свідчити про намір ПП «СЕЛТІК» здійснити протиправне відчуження активу, і тим самим – завдати збитки банку та Фонду гарантування, залишивши кредит у 6 млн дол. США фактично беззаставним. 

За активного сприяння Департаменту розслідування протиправних діянь Фонду гарантування вкладів фізичних осіб, Міністерства юстиції України та залучення засобів масової інформації було досягнуто позитивного результату в даному судовому процесі, незважаючи на супротив ПП «СЕЛТІК», який не завжди мав законний характер.

Як результат, 17.04.2018 на відкритому аукціоні з продажу активів у системі ProZorro.Продажі майно банку, яке виступало предметом іпотеки, було продано за 23,2 млн грн.

Виручені кошти від продажу вказаного майна були направлені на задоволення вимог кредиторів.  

Фонд гарантування закликає представників правоохоронних органів та судової системи до прийняття виважених та правосудних рішень.  

 Спроби недобросовісних позичальників уникнути виконання зобов’язань перед неплатоспроможними банками є сумною усталеною практикою. Утім саме продаж непрацюючих кредитів чи ж оприбуткованих на балансі банків застав – є одним із основних джерел погашення вимог кредиторів банків. Зважаючи на це, свою роботу Фонд гарантування і надалі спрямовуватиме на збереження активів банків, що ліквідуються, та забезпечення проведення максимально прозорих торгів.

До відома: вкладникам ПАТ «БГ БАНК» було виплачено 267,4 млн грн гарантованого відшкодування. При цьому сума загальних акцептованих вимог кредиторів банку становить 1 565,26 млн грн, із яких за три роки ліквідації вдалося повернути 234,06 млн грн.

Про реалізовані схеми виведення активів з банку можна прочитати тут.