Людям з порушення зору Звичайна версія

Фонд гарантування заявляє про ризики прийняття неправомірного судового рішення щодо скасування вимог неплатоспроможного «БГ Банку» за кредитом на 6 млн дол.

28.03.2018

ПРЕС-РЕЛІЗ

Фонд гарантування вкладів фізичних осіб заявляє про ризики прийняття неправомірного судового рішення у справі №826/7796/17 про скасування вимоги неплатоспроможного ПАТ «БГ Банк» за кредитом на 6 млн дол. США. Він був виданий ПП «СЕЛТІК» у 2008 році, а в забезпечення передані нежилі приміщення хімічного цеху (літ. «Е»), загальною площею 13 491,3 кв. м., розташованої за адресою м. Київ, вул. Червоноткацька, 46.

Засідання Київського апеляційного адміністративного суду (вул. Московська, 30, корп.30) у вказаній справі призначено на 29.03.2018 року о 14:00. Склад колегії: Вівдиченко Т.Р., Губська Л.В., Безпалов О.О. Фонд гарантування закликає журналістів забезпечити максимальну публічність судового процесу.

У зв’язку з тим, що після низки судових розглядів та винесених рішень, ПП «СЕЛТІК» продовжувало не виконувати свої зобов’язання за кредитним договором, «БГ Банком» в травні 2017 року було направлено чергову вимогу в порядку ЦК України та ст. 35 Закону України «Про іпотеку» щодо негайного повернення кредитних коштів з одночасним попередженням про звернення стягнення на предмет іпотеки в разі не виконання вимоги.

ПП «СЕЛТІК» вказану вимогу не виконало, кошти не повернуло. З метою подальшого ухилення від виконання своїх зобов’язань за кредитним договором ПП «СЕЛТІК» було подано позов до адміністративного суду про скасування вимоги банку, яка була направлена в травні 2017 року.

В червні 2017 року суддею Окружного адміністративного суду м. Києва Смолієм І.В. з порушенням юрисдикції адміністративних судів відкрито провадження у справі № 826/7796/17 за позовом ПП «СЕЛТІК»  до уповноваженої особи ФГВФО на ліквідацію ПАТ «БГ БАНК» про скасування вимоги банку. Банком подано відповідні клопотання про зупинення провадження, а також про закриття провадження у справі, однак не прийнявши жодного процесуального рішення за поданими клопотаннями банку, суддя Смолій І.В. 24.01.2018 року виносить рішення, яким адміністративний позов задовольняє повністю та скасовує вимогу банку.

Окрім того, під час розгляду справі № 826/7796/17 в суді, в грудні 2017 року ПП «СЕЛТІК» вчиняються дії щодо припинення в держаних реєстрах записів про іпотеку банку, що свідчить про намір ПП «СЕЛТІК» здійснити протиправне відчуження активу, чим завдати збитки банку та Фонду гарантування.

Уповноваженою особою ФГВФО на ліквідацію ПАТ «БГ БАНК» оскаржено вказане рішення у справі № 826/7796/17 до Київського апеляційного адміністративного суду.

Детальнішу інформацію про хронологію судового розгляду цієї справи можна побачити тут.